Според Harvard Business Review (2015) двама от пет CEO се провалят до 18 месеца след тяхното назначаване на подобен пост. Изглежда основната причина за това няма нищо общо с кометенции, знание или опит, а по-скоро с навици, его и лидерски стил, който не отговаря на организационната културата.

Ползите за бизнес лидерите от умението да се постигне фокус в настоящия момент (Mindfulness),изглежда да са силно потвърдени от емпирични данни. Мениджъри и експерти на високи позиции използват тази медитативна техника да управляват стреса; фокусират стратегическото си мислене; взимат решения; засилват емоционалната си интелигентност и подобряват междуличностните взаимооношения. Цели корпоративни програми за усвояване на това умение са все по-често разпространявани в организационен контекст.

Проучване на Училището по Бизнес към Харвард показва, че успеваемостта на човек да си намери работа, да я задържи и дори да се изкачва кариерно зависи 15% от техническите умения и знания, 

които притежава и 85% от междуличностните компетенции, като комуникация, инициативност, презентационни умения, харизматичност… състояние на духа и начина, по който другите го възприемат.

Има хора, които се чувстват в свои води на шумни и големи събития. Те сякаш винаги намират правилния подход да започнат разговор, точните думи да се представят и умението да оставят с увереност добро (че и приятно) първо впечатление. Сигурно на въпроса: „Как го правят?” си отговаряте с: „То им е в кръвта. Или го могат или не”. От една страна сте прави. Всеки човек има свой личен стил на комуникация. Свое излъчване, тон на гласа, позиция на тялото. Неща, които са в и изразяват нашата индивидуалност. От друга страна, изграждане на самоувереност и подобряване на резултатите по време на социални събития, се случват ако сте напълно осъзнати за поведението си и знаете как да го контролирате.

Края на една календарна година е символично завършване на цикъл, след който да спрем, да поемем въздух и направим равносметка какво изживяхме, как и какви уроци си взехме/ продължаваме да взимаме. Този момент е подходящ и за да дефинираме целите/желанията/амбициите/предизвикателствата си в цели, които да заложим и постигнем през следващия цикъл от 12-ет месеца.

Колкото приятна и на пръв поглед лесна, толкова тази задача може да носи своите „подводни камъни“. Не защото не знаем какво искаме (макар това да е често срещаната първа трудност), а защото не съумяваме правилно да дефинираме целите си и да ги обвържем с важните за нас ценности.

Subcategories

Page 1 of 2

Copyrights © 2016-2017 Margarita Kolcheva | All rights reserved. Web design and SEO from CMS Bulgaria | SITEMAP